Veshi.............

  Share
  Onyx.
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Veshi.............

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 5:23 pm

  Valët e zërit kapen së pari nga llapa e veshit të jashtëm, i cili mbledh ato dhe i drejton për në kanalin dëgjimor. Pastaj valët godasin daullen e veshit ose membranën timpanike që shtrihet gjatë fundit të brendshëm të kanalit dëgjimor dhe e bëjnë atë të dridhet.

  Tre Kockat e veshit të brendshëm (të quajtur çekici, kudhra dhe yzengjia), i çojnë këto dridhje te kërmilli i veshit, një organ në formë spiraleje në veshin e brendshëm.

  Dridhjet e zërit që futen në kërmillin e veshit krijojnë valë në lëngun që ai përmban. Këto valë bëjnë që një ndarje delikate, membrana bazilare të ndryshojë formën e saj.

  Frekuencat e ulëta shkaktojnë një dhembëzim në membranën bazilare afër kërmillit të veshit, ndërsa frekuencat e larta shkaktojnë një dhembëzim afër fundit tjetër në majë të kërmillit të veshit.

  Kur membrana bazilare deformohet nga një valë zëri që vjen në të, organi i Kortit gjithashtu zhvendoset.

  Ky organ përmban receptoret dëgjues, një koleksion qelizash me zgjatime në formë qimesh. Sipër tij është membrana tekstoriale.

  Lëngu te kërmilli i veshit e shtyn lart membranën bazilare, kështu që qelizat me zgjatime në formë qimesh fërkohen me membranën tektoriale.

  Ky veprim shkakton menjëherë impulse nervore në nervin dëgjimorë i cili përcjell mesazhet deri në lobet temporale të trurit!

   Ora është Thu Mar 21, 2019 3:24 am