krijimi i kompjuterit, dhe pjeset e tij !

  avatar
  Mr.Problem

  Posts : 117
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  krijimi i kompjuterit, dhe pjeset e tij ! Empty krijimi i kompjuterit, dhe pjeset e tij !

  Mesazh nga Mr.Problem prej Wed Dec 23, 2009 6:08 pm

  ketue kni nje tutorial me fjale se si ndertohet apo lidhen pjeset ne nje pllake.

  Kjo gje iu jep juve kontroll balancues te qmimit si dhe cilesi te mire te
  kompjuterit te juaj te krijuar nga ju.

  Ketu i keni pjeset e nevojshme te kompjuterit qe iu nevoiten per ta krijuar
  nje kompjuter:

  • Processor Cooler Procesori i ftohjes
  • Motherboard pllaka amë
  * RAM Memory ram memorie
  • Graphics Card kartela grafike
  • Hard Drive Hard Disku
  • CD or DVD Writer cd/dvd lexuesi/shkruesi
  • Floppy Drive Floppy
  • Sound Card Kartelen zerit
  • Computer Case kutia e kompjuterit
  • Power Supply Furnizuesi i energjise
  • Monitor monitori apo Vezhguesi
  • Keyboard Tastatura
  • Mouse Mousi


  Hapi i Pare 1
  ---------------

  Kutia e kompjuterit perfshin brenda ndaresin dhe prerjet e motherboardit.

  Kjo na ndihmon per veprimet dhe drejtimet ne motherboard.

  vendosim ndaresit neper qoshet dhe neper vrimat dhe vendet e pershtatshme.

  Ai do te pershtatet me vrimat e zbrazura te motherboardit.

  Nese motherboardi ka masa te ndryshme nga kutia e kompjuterit I/O (input/ output - hyrje/dalje) mburoj,

  perdor mburojat qe kan ardhur me motherboard. Montoe motherboardin nga brenda ne kuti.

  Tani, vendos Processor-in,ngrije ngritesin ne zbrazetire ne pjesen e CPU-se (proccesorit).

  Kembet e CPU-se jane ndertuar ne ate menyre qe te jete e mundshme qe te vendos CPU-ne ne folen vetem ne

  nje menyre (pra nuk mundesh me e ngjit gabim sepse veq nje menyre eshte e duhur per ta ngjit CPU-ne.

  Prandaj, nese ju kete jeni duke e bere me rregull, do te jete leht te pershtatet.

  Pastaj mbaje Processorin posht dhe mbylle me levelet apo ngritesit qe i ka.

  Para vendosjen se CPU Cooler, vendos lidhjet e kabllos ne zbrazetiren e pershtatshme ne qender te CPU-se (cabllat)


  Hapi i Dyte 2
  ---------------

  Montoe Proccesor Cooler-in ne qender te processorit. Pra shtype leht qe ta vendosesh.

  Vendose dhe kape me kapese ne prizme te proccesorit.

  Lidhe ventilatoret e CPU Coolerit me kokat e ventilatoreve te Motherboardit.

  Ai zakonisht eshte me etiketen qe i shenon (CPU FAN 1)

  Prizmen e memory Modulit fute tek prizma e gjate qe quhet DIMM-s.Zberthej te dyat dhe shtyje MEMORY-n drejt-posht.

  Kapset ne pjeset e vrimave do te mbyllen.

  Pastaj me kujdes shtyj motherboardin ne sfond te mburojes I/O (hyrjev daljev qe i permenda me lart)

  vendosi dhe shrengoi burmet e motherboardit. (Mos i forco me krejt fuqine)

  Ne vrimen ngjyre kafe afer processorit eshte vrima AGP per kraher Video. Fute Video kraherin barabart ne vrimen

  e pajisur. Vendose dhe shtrengoe kreherin ne vendin e caktuar.

  Behu i sigurt qe kreheri(AGP pci) AGP Video eshte ne vendin e rregullt i vendosur.

  Ne qoshe te Motherboardit ju mund te shikoni dy vargje bashkuese.

  Lidhi apo bashkoi kutiat me vargjet bashkuese. Keto interlinja zakonisht jan me etiketa. Pra lexoi udhezimet qe

  jan te shenuara ne mother board dhe aty i meson dhe i shikon se cila etiket lidhet apo nderlidhet me kembet e bashkuara
  (pra me vrimat qe zbrazura)


  Hapi i tretë 3
  ----------------

  Tani montoni Floopy Drive, CD-DVD Room-in dhe hard drive-n (Hard Diskun HDD)

  Zakonisht Motherboardi i ka 2 IDE gypa apo ngushtica. te Dy gypat i kane nga 2 menyra te kurdisjev.

  Nese ju vendosni te 2 aparatet IDE ne te njejten kabell, ju do te keni kryesoren qe do te jeni "pronar" dhe tjetren qe do te jeni "rob".

  Kjo eshte e njejta procedur e vendosjes per CD/DVD driver.

  Shikoni per ndonje udhezues te HDD-se apo CD-se per te rregulluar rregullimet tjera. Kete ju duhet ta beni para se te vendosni burmet ne vendet e tyre.

  Lidhi hard drive ne gypa te ndryshem nga ata te CD drives.

  Kontrolluesi i Floppy-t ka nje prize me te shkurt se sa Kontrolleri IDE.

  Po ashtu duhet te jesh i sigurt se pjesa e kablles se IDe, qe ka color apo ngjyr te kuqe, te vendoset ne pinin (kapsen)

  Me ne fund, Fut ne prizme cabllen kryesore te energjise "ATX" dhe lidhi te t'gjithe drives me POWER SUPPLY (Furnizuesin e energjis).

  Nese keni me shume kuti coolers (ftohes) gjithashtu duhet ti lidhni ato.

  Tani, Lidh Monitorin, Keyboard- tastaturen, mousin dhe speakers apo ndegjuesit e zerit mbrapa ne shtepiz.


  Vendos kabllen e energjis ne sektor te energjis furnizuese.

  Ri-kontrollo dhe njeher ngadal se a i ke bere lidhjet mire para se ta fillosh ndezjen e kompjuterit.

  Lidh kabllat mbrapa ne shtepize te gjitha ngadal e me rregull!

  P.S Mos e pastroni pllaken amë me fshise elektronike apo me ndonje gje tjeter, pllaka mund te pastrohet vetem me kompresor.
  Armiku me i madh i pllakes eshte pluhuri andaj ruajeni nga pluhuri aq sa mundeni
  ndersa monitorin pastrohne me Isopropil alkohol qe mund ta gjeni ne dyqane ku shiten kompjuteret!

  ndoshta nuk i kam cekur te gjitha por ato qe mu kujtuan me rendesi qe jane i ceka mendoi une .

   Ora është Wed Jun 19, 2019 12:38 am