Ndarja qelizore-mitoza

  Share
  Onyx.
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Ndarja qelizore-mitoza

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 5:25 pm

  Ndarja e berthames se qelizes esht quajtur Mitoze
  Mitoza ndahet ne katër etapa te cilat kryhen sipas radhes.

  Profaza: Etapat, gjatë se cilës kromozomet shkutrohen dhe trashen duke u bërë te dukshme
  Se, pari ne citoplazme gjatë profaze ndodh largimi i cifteve te centrioleve për ne polet e kundërta te qelizes.
  Së dyti, ne citoplazmendodh formimi i boshtit te ndarjeste cilat do të m,undesojne levizjen e kromozoneve.
  Nga fundi iprofazes tretet dhe mbuloja e berthames.. Kështu, fijet e boshtit kapen te kromozomet.

  Metafaza: Para se kromozomet te ndahen ne mënyrë te barabarte, ato vendosen ne një rrafsh ne qendër te qelizes, ne largesi te barabarte nga polet.. Këto vendosje te kromozomeve ne rrafshin ekuatorial te qelizes, e bëjnë te mundur dhe fijet e boshtit te ndarjesqe kapen ne centromerne te dy anet e kromozomit..

  Anafaza: Kur kromatitet e secilit kromozom fillojnë te veçohet nga njeri tjetri, qeliza futet ne anafaze qe është dhe procesi qe zgjat vetëm pak min.. GJate anafazes kromotidet e kromozomeve homologe drejtohen për ne polet e kundertate boshtit te ndarjes, duke perfaqsuar tashmë secila, një kromozom të ri.
  Anafaza mbaron kur kromozomet e kanë mbaruar zhvendosjen drejt poleve.

  Telofaza: Gjatë telofazes perseriten me kahe te kundërt, gjithë ndryshimet qe ndodhin ne profaze. Kështu te çdo qelize e re bije formohet mbuloja e berthames. Fijet e boshtit te ndarjes, shperbehen, ndërsa kromozomet e humbasin formën e tyre duke marrë trajten e kromatines nderfazike. Këtu formohet gjithashtu dhe berthamezat.

   Ora është Thu Mar 21, 2019 3:17 am