Bioteknologji

  Share
  Onyx.
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Bioteknologji

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 5:23 pm

  Pak Histori

  Me termin Bioteknologji tregohet perdorimi ne menyre te programuar i sistemeve biologjike qe mund te jene te perbere nga organizma te plote, qeliza singel (eukariote ose prokariote), komponentet molekular (enzimat) etj.
  Brenda ketij sistemi jane te perfshire edhe teknologjite prodhuese tradicionale qe e kan shoqeruar evolucionin njerzor qe ne kohet e largeta: proçedura e prodhimit te veres etj, por bazat racionale dhe shkencore nisin nga mesi i shek 18 nga Pasteur (identifikoi dhe izoloi agjentin pergjegjes te trasformimit te mushtit ne vere), Johann Mendel (formulon ligjet themelore te gjenetikes), Miescher (zbulon egzistencen e acideve nukleik ne qeliza);
  Shek i 20 nis me prodhimin industrial te majase se prodhuar nga Fermentimi Aerobik (proçedure e thjeshte qe i mundeson 1 kolonije qelizash te rriten dhe te shumohen duke u dhene ushqimin dhe ajrimin e duhur).
  Nje nga aplikimet industriale te ketij proçesi perfaqsohet nga prodhimi me ane te mikrorganizmave (1914) te Acetonit (leng pa ngjyre, me arome te forte) dhe Butanolit (perberje kimike organike i serise se acideve me formule Bruto C(4)H(9)OH, te cilit i njihen 4 izomere, midis te cileve Alkoli Butikik i perdorur per nxjerrjen e antibiotikeve).

  USHQIME GJENETIKISHT TE MODIFIKUARA

  Sipas shume studjuesve, shkencetarve, politikaneve dhe sociologeve ushqimet gjenetikisht te modifikuara jane nje zgjidhje e nevojshme, pa rreziqe dhe me avantazh per vendet e botes se trete:
  - Prodhim cilesor dhe sasijor i ushqimit llogjikisht me çmime shume here me te ulta;
  - Prodhim i te njejtave produkte ne terrene tradicionalisht jo te pershtatshme ne baze te kushteve klimatike te vendeve te ndryshme (zona te ftohta dhe pa diell, shkretetire ku mungon uji etj);
  - Produkte rezistente kundra paraziteve, qe sjell nje kursim ekonomik ne termat e shit-blerjes plus edhe evitimi i perhapjes se lendeve kimike helmuese;

   Ora është Thu Mar 21, 2019 3:22 am