Provat per shkencen e evolucinit organik

  Share
  Onyx.
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Provat per shkencen e evolucinit organik

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 5:21 pm

  Shkenca bashkekohore zoteron shume fakte bindese qe vertetojne evolucionin e botes se gjalle. Pas njohjes me to nuk do te mbetet asnje dyshim se llojet e reja lindin nga llojet qe kane ekzistuar me pare. Ne baze te strukturave themelore te perbashketa te shume grupeve, mund te konstatohet se te gjitha format e gjalla ne planetin tone kane prejadhje te perbashket, pra rrjedhin nga paraardhesit e perbashket.
  Per prejardhje te perbashket te te gjithe organizmave ne planetin tone- Toke, bindshem deshmojne te dhenat qe hasen ne nivelin molekular biokimik.
  Konkretisht te fillojme nga acidi (thartira) dezoksirikonukleik (AND, e cila gjendet te te gjitha sistemet e gjalla si bartes I materialit gjenetik. Ky Acid (AND) siguron: veteriprodhimin, zhvillimin, dhe ndryshueshmerine. Struktur e AND-se ne baze eshte e njejte tek te gjith organizmat, qe konsiston ne 4 tipa te nukleideve: adenine (A), tiamina(T), guanine (G) dhe citozina (C)….
  Deshmi tjeter per prejardhjen e perbashket te botes se gjalle, eshte ndertimi I qelizes I te gjitha organizmave. Ne cdo qelize haste organizmi I perbashket strukturor I organeleve, te cilat e sigurojne rrjedhjen funksionale te organizmit..

  Provat tjera mbi shkencen e evolucionit:

  -provat e paleontologjise(duke u mbeshtetur ne fosile)
  -format kaluese
  -vargjet evolutive
  -anatomia krahasusese
  -plani i nejt i ndertimit te kurrizoret e ndryshem
  -organet homologe dhe analoge
  -organet e rudimentuara
  -konevergjenca
  -divergjenca
  -faktet e embriologjis
  -ligji i biogjenezes
  -faktet e biogjeografis
  -faktet e fiziologjis
  -provat citogjenetike
  -speciacioni

  Darvini flet edhe per pergjedhjen natyrore edhe artificiale si shkak i krijimit te llojeve te reja nga te vjetrat.Sipas Darvinit pasardhesit mund ti lene vetem ato gjallesa qe u pershtaten me mir dryshimit te kushteve te mjedisit,Pra te gjitha marrdheniet e ndryshme dhe kontradiktore qe ka gjallesa me mjdesin dhe gjallesat tjera Darvini i quajti"Lufte per ekzistenc"

   Ora është Thu Mar 21, 2019 3:21 am