Ligji i Amperit

  Share
  avatar
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Ligji i Amperit

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 4:54 pm

  Ligji origjinal i Amperit

  Korrenti elektrik prodhon nje fushe magnetike.


  Ne formen historike origjinale , ligji rrethor i Amperit lidh fushen magnetike me burimin e saj, densitetin e korrentit . Ekuacioni ne kete forme nuk eshte i vertete ne te gjitha rastet (shikoni "korrigjimi i Maksuellit" me poshte), por eshte korrekt ne raste speciale kur fusha elektrike eshte konstante (e panryshueshme) ne kohe.
  Ligji mund te shkruhet ne dy forma, ne "formen integrale" dhe ne "formen diferenciale". Te dyja format jane ekeuivalente dhe jane te lidhura nga teorema Kelvin -Stokes

  Forma integrale

  Ne njesi SI, (versioni ne njesi csg perdoret me vone ne kete seksion), "forma integrale" e ligjit te Amperit eshte:
  ose ne menyre ekuivalente,
  ku:
  eshte integrali kurbolinear i mbyllur perreth nje kurbe te mbyllur C.
  eshte fusha magnetike ne tesla.
  eshte prodhimi skalarvektorial.
  eshte nje element infinitezimal i kurbes C (pra. nje vektor me nje modul te barabarte ne madhesi me gjatesine e elementit vijor infinitezimal, dhe me drejtim te dhene nga tangentja e kurbes C, shiko me poshte),
  jep integralin mbi nje siperfaqe S te mbyllur nga kurba C (shiko me poshte). Shenja e integralit te dyfishte tregon se integrali ka nje natyre dy permasore.
  eshte konstatja magnetike e njohur gjithashtu edhe si permiabiliteti absolut i boshllekut.
  eshte densiteti i korrentit, si i lidhur ashtu edhe i lire, permes siperfaqes S i rrethuarnga kurba C
  eshte siperfaqja vektoriale e nje elementi infinitezimalte siperfaqes S (pra nje vektor me modul te barabarte me siperfaqen e elementit infinitezimal te siperfaqes, dhe me drejtim normal me siperfaqen S. Drejtimi i normales duhet te korrespondoje me orientimin e C nga rregulli i dores se djathte,
  eshte korrenti i pergjithshem qe kalon permes siperfaqes S, si i lidhur ashtu edhe i lire.


  Forma diferenciale

  Ne forme difernciale

  Termi i dyte i ekuacionit u dha nga Maksuelli i cili pas analizimit te ekuacioneve konstatoi se mungesa e termit te dyte mund te çoje ne nje paradoks

   Ora është Mon Jun 25, 2018 5:08 pm