Momenti i Inercisë

  Onyx.
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  Momenti i Inercisë Empty Momenti i Inercisë

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 4:54 pm

  Momenti i inercise, i njohur gjithashtu si mase moment i inercise ose masa kendore, (njesite ne SI kg m2), eshte koncepti analog i mases per trupa ne rrotullim. Ndyshe ai mund te kuptohet si inercia e nje trupi te ngurte ne rrotullim ne lidhje me piken e rrotullimit. Moment i inercise luan te njejtin rol ne levizjen rrotulluese qe masa luan ne dinamiken e thjeshte, kjo madhesi percakton lidhjet mes momentit kendor dhe shpejtesise kendore, krahut te forces dhe nxitimit kendor, si dhe shume madhesive te tjera. Edhe pse nje trajtim i thjeshte skalar i momentit te inercise mjafton per nje pjese te mire rastesh, nje trajtim me i avancuar i bazuar ne analizen tensoriale duhet te behet per sisteme me te komplikuar si per trupat rrotullues apo per levizjen xhiroskopike.
  Simboli I ose ndonjehere J perdoren zakonisht per te treguar momentin e inercise.
  Momenti i inercise u paraqit per here te pare nga Ojleri ne librin e tij Theoria motus corporum solidorum seu rigidorum ne 1730. Ne kete liber , ai diskuton me detaje te shumta momentin e inercise dhe koncepte te tjera te si, akset principale te inercise, te cilat kane te bejne me momentin e inercise.
  avatar
  hobbit

  Posts : 34
  Reputation : 0
  Join date : 24/12/2009

  Momenti i Inercisë Empty Re: Momenti i Inercisë

  Mesazh nga hobbit prej Thu Dec 24, 2009 3:06 am

  flm shum qi e paske qit ..
  Ciara
  Ciara

  Posts : 40
  Reputation : 0
  Join date : 24/12/2009
  Age : 25

  Momenti i Inercisë Empty Re: Momenti i Inercisë

  Mesazh nga Ciara prej Tue Jan 05, 2010 1:28 am

  .. Pendryshee: Ligji i Inercise eshte Ligji I Pare i Njutonitt ..


  stf resspektt ..

  Sponsored content

  Momenti i Inercisë Empty Re: Momenti i Inercisë

  Mesazh nga Sponsored content


   Ora është Wed Jul 17, 2019 8:18 pm