BSD licensa

  Share
  avatar
  Onyx.
  Administrator
  Administrator

  Posts : 414
  Reputation : 0
  Join date : 23/12/2009

  BSD licensa

  Mesazh nga Onyx. prej Wed Dec 23, 2009 4:11 pm

  Licencave BSD përfaqësojnë një familje e licencave të butë free software. Origjinale ishte përdorur për të Shpërndarjes Software Berkeley (BSD), një Unix-si sistem operativ pasi që licenca është emëruar. Pronarët origjinale BSD ishin Regents e Universitetit të Kalifornisë, sepse BSD është shkruar e parë në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. Versioni i parë i licencës ishte korrigjuar, dhe licencat si rezultat janë më siç duhet quajtur ndryshuar për herë te licencave BSD. Licenca i butë, nganjëherë me dallime të rëndësishme që kanë të bëjnë me pajtueshmërinë licencës, janë të referuara si "licencave BSD-style". Disa BSD si licenca, duke përfshirë licencën BSD Re, kanë qenë përzgjedhur nga Open Source Iniciativa si takim përkufizimin e tyre për burim të hapur.

  Licencave kanë disa kufizime në krahasim me licencat e tjera të softuerit të lirë si GNU General Public License apo edhe kufizimet e parashikuara nga default autorit, duke e vënë atë relativisht më afër fushës publike.

  Contents [hide]
  1 Kushtet
  1,1 UC Berkeley fjali reklamat
  2 software Patentuar licencat compatibility
  3 BSD-style licencave
  4 Shih edhe
  5 Lidhje
  6 Lidhje të jashtme  [redakto] Kushtet
  Tipike licencës BSD përmban 3 dispozita të mëdha, duke lejuar rishpërndarjen pakufizuar për ndonjë qëllim për sa kohë që njoftimet e saj e autorit dhe disclaimers licencës së garancisë janë të mirëmbajtura. Licencës gjithashtu përmban një klauzolë që kufizon përdorimin e emrave të kontribuesve për miratimin e një pune që rrjedhin pa leje të veçanta.

  Copyright (c) <year>, <copyright holder>
  Gjitha drejtat të rezervuara.

  Rishpërndarjen dhe përdorim në burim dhe forma binare, me ose pa
  modifikim, janë të lejuara me kusht që të përmbushen kushtet e mëposhtme:
  * Redistributions e kodit burim duhet të mbajë autorit mbi
  njoftim, kjo listë të kushteve dhe disclaimer vijim.
  Redistributions * në formë binare duhet të riprodhoni autorit mbi
  njoftim, kjo listë të kushteve dhe mohim e mëposhtme në
  dokumentacionit dhe / ose materiale të tjera të parashikuara me shpërndarjen.
  * As emrin e <organization> as
  emrat e kontribuesve të saj mund të përdoret për të vërtetojë ose të promovojnë prodhimet
  që rrjedhin nga ky softuer të veçantë pa leje paraprake me shkrim.

  THIS SOFTWARE IS <copyright DHËNA NGA holder>''SI ËSHTË DHE NDONJE''
  GARANCI shprehur apo të nënkuptuar, duke përfshirë, por pa u kufizuar në, NËNKUPTUAR
  GARANCI TË SHITJES DHE PËRDORIMIT PËR NJË QËLLIM TË CAKTUAR JANE
  DISCLAIMED. NË ASNJË RAST <copyright DO holder> JETË PËRGJEGJËS PËR NDONJË
  Direkte, indirekte, INCIDENTALE, SPECIALE, shembullore, OSE KONSEKUENTE dëmeve
  (Duke përfshirë, por pa u kufizuar në, PROKURIMIN E MALLRAVE OSE SHËRBIMEVE zëvendësim;
  LOSS OF USE, DATA, OR fitime; OSE E BIZNESIT ndërprerje) MEGJITHATE SHKAKTUAR DHE
  PËR ÇDO TEORIA E PËRGJEGJËSIA, MOTI në kontratën, PËRGJEGJËSIA strikte, ose dhimbje reumatike
  (DUKE PËRFSHIRË pakujdesi apo ndryshe) që dalin në asnjë mënyrë UDHETIME E SHFRYTËZIMIT TË KËSAJ
  SOFTWARE, EDHE NËSE këshilluar mundësinë e dëmtimit të tilla.

  [redakto] UC Berkeley klauzolë reklamat
  Versionet e vjetra të licencës BSD përmban një klauzolë shtesë, i njohur si mbrojtëse "reklama", që përfundimisht u bë i diskutueshëm. Kjo kërkohet autorë të të gjitha punëve që rrjedhin nga një BSD punë të licencuar për të përfshirë një mirënjohje e burimi origjinal. Ky ishte numri klauzolë 3 në tekstin origjinal licencës:

  3. Të gjitha materialet e reklamimit përmendur karakteristika apo përdorimi i këtij software
  duhet të shfaqin mirënjohjen e mëposhtme:
  Ky produkt përfshin kompjuterik i zhvilluar nga Universiteti i
  California, Berkeley dhe kontribuesit e saj.
  Kjo dispozitë është kundërshtuar mbi baza se si njerëzit e ndryshuar të licencës për të reflektuar emrin e tyre apo organizatë kjo e udhëhequr nga kërkesat e reklamave të shkallëzuar, kur programet ishin kombinuar së bashku në një shpërndarje software "-çdo dukuri e licencës me një emër të ndryshëm kërkonin një mirënjohje të veçantë - Free Software Foundation ka përmendur kërkesa për 75 Falenderime tillë kur reklamat një version të vitit 1997 të NetBSD. [2] Për më tepër, dispozita paraqiti një problem ligjor për ata që duan të botojnë BSD software-i licencuar i cili mbështetet mbi programe të veçanta duke përdorur më shumë - GPL kufizuese: klauzola i reklamës është i papajtueshëm me GPL, i cili nuk lejon shtimin e kufizimeve përtej atyre tashmë ajo imponon.

  Reklamat nen është hequr nga teksti zyrtar BSD licencën më 22 korrik, 1999 nga William Hoskins, drejtor i zyrës së liçensimit teknologji për Berkeley. [3] shpërndarjet tjera BSD hiqen pikë, por shumë dispozita të ngjashme të mbetet në BSD-rrjedh kod nga burime të tjera.

  Licence origjinal është që tani quhet ndonjëherë "-BSD vjetër" ose "4 BSD-klauzolë", ndërsa rishikimi i tanishëm i licencës BSD ndonjëherë njihet me emra të përfshirë "BSD-re", "BSD rishikuar", ose "3 -- klauzola BSD ".


  [redakto] software Patentuar licencat compatibility
  Licenca BSD lejon përdorimin e të pronarit, dhe për software lëshuar nën licencën për të inkorporuar në produkte të pronarit. Punon bazuar në materiale mund të jetë i shpërndar sipas një licence të pronarit ose të mbyllura "software burim. Kjo është arsyeja për përdorim të gjerë të kodit BSD në prodhimet e pronarit, duke filluar nga routers Rrjetet dëllinjë në Mac OS X. [4]

  Është e mundur për diçka që do të shpërndahen me License BSD dhe disa leje të tjera për të aplikoni sa më mirë. Ky ishte në fakt rasti me shumë versionet e para të BSD vetë, e cila përfshinte materiale të pronarit nga AT & T.


  [redakto] BSD-style licencave
  Artikulli kryesor: butë licencës free software
  Licencat Disa falas ose me burim të hapur që rrjedhin nga ose janë të ngjashme me licencë BSD janë përdorur gjerësisht:

  NetBSD kaloi nga një pikë për 4-2-një klauzolë BSD si licencë më 20 qershor, 2008; ajo heq tretë (miratim / promovimi) pikë.
  2-Një klauzolë BSD si licencës ekziston edhe një klauzolë që fshin të tretë, që ndalojnë përdorimin e emrit mbajtësit të copyright ku për qëllime miratim. Largimi i klauzolës që bën licencës funksionalisht të barasvlershme me MIT License. Kjo licencë është vetëm BSD-style lejuar për disa bibliotekave të përfshira në KDE.
  FreeBSD gjithashtu përdor një 2-licencë klauzolë me një deklaratë shtesë në fund se pikëpamjet e kontribuesve nuk janë pikëpamjet zyrtare të Projektit FreeBSD.
  FreeBSD gjithashtu siguron Documentation License FreeBSD, një licencë të ngjashme me pasuese BSD Documentation License që përmban kushte specifike në dokumentacionin.
  OpenBSD përdor një licencë modeluar sipas licencës ISC, "ekuivalent me një afat dy-BSD autorit me gjuhën hiqet se është bërë e panevojshme nga Konventa e Bernës." [5]
  Licencës MIT është e ngjashme me licencë BSD.
  Universiteti i Illinois / NCSA Open Source License kombinon tekst nga të dyja MIT dhe licencave BSD, dhe është ekuivalente me 3-klauzola BSD license.
  Fondacioni Xiph.Org përdor 3-licencë mbrojtëse për bibliotekat binare e projekteve të tyre të ndryshme pa dallime të rëndësishme nga licenca BSD Re.
  Licenca Publike e Microsoft-it [6] është "shumë si një licencë BSD-style, përveç se ai ndalon ri-licencimit nëse kodi është shpërndarë në formë kodi burim." [7]

  [redakto] Shih edhe
  Portali Free software
  Licenca i butë dhe Copyleft

  [redakto] Lidhje të jashtme
  ^ Greg Lehey (2003-06-23). "Neni Robert Cringely në lidhje me çështje SCO". Robert Cringely's article about the SCO affair. Marrë 2007/11/25.
  ^ "Licenca BSD Problem". Free Software Foundation, Inc. BSD License Problem - GNU Project - Free Software Foundation (FSF). Marrë 2006/11/15.
  ^ "Për të gjithë të licencuarit, shpërndarësit e Çdo Version of BSD". University of California, Berkeley. 1999/07/22. ftp://ftp.cs.berkeley.edu/pub/4bsd/R...License.Change. Marrë 2006/11/15.
  ^ "Connection Developer - Open Source". Apple, Inc. 2007. Open Source. Marrë 2007/11/17.
  ^ Licencës OpenBSD dhe politikën e autorit.
  ^ "Burimi Licencat e përbashkët". Microsoft. 2005/10/18. Microsoft Shared Source Initiative Home Page. Marrë 2007/11/25.
  ^ Brockmeier Zonker "Joe" (2005-10-26). "Licencat e reja janë Microsoft burim të hapur?". Linux.com. http://software.newsforge.com/articl...17205&from=rss. Marrë 2007/11/25.

  [redakto] Lidhje të jashtme
  BSD License Template
  Marshall Kirk McKusick, Njëzet vjet e Berkeley Unix: Nga AT & T-Burimet në pronësi të lirisht rishpërndarshme, në: Open: Zëra nga Revolucioni Open Source, O'Reilly 1999
  BSD License Përkufizimi - nga Projekti Information Linux (LINFO)

   Ora është Tue May 22, 2018 5:06 pm